lördag 16 mars 2013

Framåt, Bakåt, Full Fart i Valsen

Ursäkter och åter ursäkter, men veckan har varit fylld av tentaplugg, därav lite spridda skurar här.

Häromdagen var det klassisk middagsbjudning hos favoriterna Fredrik och Ia.


Ia med en sina fantastiska dukningar


Förrätten stod jag för:
Flatrökt ål, mandelpotatiststomp & rysk äggsallad på kavring.
Toppat med inlagda rödbetor och brynt smör

Till detta dracks det Fredriks hembrygda IPA och Skanörs Aquavit. Mums!


Varmrätten var en collab med bas i Fredriks hemmastukade sous-vide:
Lågtempad kalvstek, rostad morotspuré, stekt potatis, sotad vårlök och rödvinssky

Dryck till detta blev två olika Barolo, som inte heller gjorde ont. Därefter blev det en promenad i en frostnupen stadspark innan kaffet och en Tiramisu. 


Sedvanlig musiksession följde middagen.

Dagen efter var det full patte i köket hos Jonas och Moa. Vi hade söndagsmiddag för mitt publag istället för tackfest för terminens insats. Temat var tex-mex och givetvis körde vi all in.

- Carnitas, mango- och habanerosalsa, silverlök, tortilla.
- Pulled pork, coleslaw, guacamole, syrad rödlök, ost, nachos, BBQ-sås, MAX hamburgerbröd
- Tacos al Pastor, pico de gallo, refried beans, stekt ananas, hemgjord chilisås, tortilla
- Choklad- och marängpaj med vaniljglass

Efter den kvällen åt jag inte förrän tisdagen. 

I torsdags var det dags för mig att hålla i Pub Punkan på Östgöta Nation igen. Det vankades en husmansklassiker: Stekt fläsk, potatis, grön ärtpuré, lingon och löksås. Det söta till kaffet bestod av pannkaka med vit chokladcréme och pistaschnötter. Allt sålde slut. Som börjar bli en vana nu. Trevligt.

I afton vankas det bal, dans och fest. Lunds Nation har bal, så snart ska fracken på och skumpan poppas. Det kommer bli en fantastiskt tillställning med härligt folk.


Över och ut, P.B.

tisdag 12 mars 2013

Fredag är Festdag - Oäkting & Kristallslott

Efter en intensiv helg med mycket skoj, stoj och stim kom måndagen som en high five. I ansiktet. Med en stol. Nu väntar en hektisk vecka med tentaplugg, uppsatsskrivande och case-redovisningar. Men först ska jag hinna med en liten re-cap om vad som har hänt sen sist.

I fredags tyckte jag att det var dags att ha sig en L'Oreal-dag. Because I'm worth it.

Det började med en lunch på Les Halles, mitt favoritställe att ta en just en lunch i Lund, med goda vännerna Carl och Melina.


Cassoulet med confiterat anklår, mejramskorv, sidfläsk, bönor, potatispuré, morotscréme och sky.

Därpå tog jag en välförtjänt powernap efter att ha cyklat till och från Nova Lund i full storm. Med en 60x90 tavla under armen. Ansträngning tarvar vila.

När den vilan var över satte jag mig återupp på cykeln, tog tåget mot Malmö med Katarina. Vi fann oss tillrätta på ytterligare en skånsk favorit, Bastard. Och så sattes det igång...


Aperetif: 
In Your Face - Gin, ingefära, citron & svartpeppar
Brooklyn Cocktail - Bourbon, Amer picon, torr vermouth & Angostura bitter


Confiterad griskind med senap, kapris & beska blad


Kalvinnanlår med morot, spenat & bagna cauda


Grillade sardiner med salsa verde


Rå oxe med senap, ramslök & kavring


Blodkorv med äpple, pinjenötter, cider & krasse

Till detta dracks det:
Hautes-Côtes de Baune Champs Perdix 2009, ett trevligt vitt från Jean-Yves Devevey Bourgougne.
Samt Vespres 2010, från Dos Terras, Montsant, ett överraskande rött på grenache.
Båda rekommenderas starkt om tillfälle kommer att prövas.

Bastard är inte kända för sina upplägg, snarare tvärtom. Men det smakar däremot helt gudomligt. Ett ställe jag mer än gärna kommer tillbaka till varje gång det vankas middag i Malmö.

Kvällen var inte slut än, inte på långa vägar. Våra vägar bar mot KB och en konsert med Crystal Castles. Riktigt stökig electro som jag aldrig tröttnar på.


Epelepsiframkallande ljusshow. Nice.

Kvällen rundades av med ölrunda på Möllan.


Dugges och Mikkeller. Två favoritbryggerier.

Summa, summarum: En fantastiskt festlig fredag.

Soundtrack för aftonen - en klassiker: Crystal Castles – Untrust Us

/P.B.

torsdag 7 mars 2013

I tighta tider tacklas tråk med skoj och snabblunch!

Tentatider, case-arbeten och fulla kalendrar. Det märks att det snart är periodsskifte för vårterminen. Det är fullt upp på både dagar och kvällar. Men man ska hinna ha kul också. Samt givetvis hinna kolla på mine gode vän Carl på tv4 20.00 på onsdagar förstås. Det bör man så det gör man.

Gårdagen innebar plugg. Plugg kräver pauser, speciellt när solen skiner så fantastiskt utanför. Vad som är förbannat bra då är när man får privatleverans av glass och andra godsaker.


Den understa vann

Kvällen fortsatte i samma tecken. Glasstest på några av Ben & Jerry's nya smaker. Det blev...mycket glass. Komatos.


Ej på bild: Blondie Brownie

Nu till dagens snabbtips. Jag smällde en snabblunch i form av blodpudding. För inte så länge sen gjorde jag en större batch blodpudding och frös in i skivor, portionsförpackade. Förbannat smidigt när man vill ha en kvickt och god lunch. Tillbehör till detta går att variera rätt mycket men här är min favorit:

Strimlad vitkål, julienne av äpplen och morot, finstrimlar vår- och gräslök. Sedan pressa citronsaft över och blanda runt. C-vitaminen i citronen hjälper till med att ta upp allt järn i blodpuddingen. Sunt och gott. Sedan vill man givetvis inte missa rårörda lingon, lite bacon eller fläsk och såklart ett stort glas kall mjölk till. Då är man hemma!

Tune för dagen: Crystal Castles – Untrust Us

Eder Peber-Preben P.B.

tisdag 5 mars 2013

En vecka av skoj, fixande och trams

I torsdags var det åter dags för mig och mitt eminenta Pub-lag att förse hungriga Lundastudenter med god mat för en billig peng. Jag hade länge haft cravings på oxkind. Således blev fallet att vi serverade rödvinsbräserad oxkind, potatispuré med brynt smör, karamelliserad lök, sauté på morot, edamamebönor och champinjoner samt sky. Eftersom det var torsdag tarvades det såklart vår egna ärtsoppa, pannkakor med salt chokladkolakräm och maränger samt den givna punschen. Vårt lilla happy meal.

Eftersom det var strykande åtgång på allt, utom ärtsoppan (vafalls?!), hann jag inte föreviga mästerverket. Men jag kan garantera att det både smakade gott och såg gott ut.

Fredagen förgylldes av trevligt sällskap i form av Deborahs finbesök från Göteborg och även lundaboende vänner. Herr och fru Alwén/Anderberg bjöd på fantastisk middag, kålpudding på vildsvin och dovhjort. Så osexig som den rätten har en tendens att se ut, lika fantastiskt smakade det.

Veckan nådde klimax när det var dags för lördag. Men först: Frukost.


Dagens viktigaste mål. Med komplement noga utvalda av gode Karl-Fredrik

En stadig start av dagen var verkligen vad som behövdes då vi snart skulle laga middag åt 85 gäster på nationen. Strahts matlag erbjöd för aftonen italiensk meny:

- Bruschetta med pesto, soltorkade tomater och mascarponekräm
- Svamprisotto med stekt portabello och parmesan
- Saltimbocca, polenta, salsa verde och vitvinssky
- Pannacotta med plommonkompott och kexsmulor
- Zuppa Inglese


Det gick helt okej för Melina när det vankades bankande av Saltimbocca

All in all en förbannat lyckad sittning. Söndagen erbjöd promenad i vackert väder och myshäng i soffa.

Nu är våren kommen till Lund. Det värmer både kropp, sinne och själ.

Det firar vi med en bra bit: Klangkarussell – Sonnentanz - Original Version


God morgon tisdag!