måndag 6 augusti 2012

Dans och Dekadens

Man kan utan några större besvär konstatera att det har blivit en ofrivillig inläggstorka här under sommarn. Det är ju helt och hållet förkastligt, inte sant? Detta tänker jag nu råda bot på och dra en liten re-cap över vad som skett de senaste veckorna. Håll i hatten.

Med Jonas & Moa på besök bar det av mot Alex Sushi för att moffa i oss syndigt god sushi.


Sashimi på Hamachi ,lax och hälleflundra


Hummer och en massa maki. Den andra tallriken bestod av tempurascampi, 
kungskrabbesallad, friterad lax och massa annat göttigt


Hungrig unge som saknar tv. Då spanas kyckling in istället

Efter att ha jobbat på som ADD-unge på efedrin tyckte jag att jag förtjänade lite småländskt lugn och kaos. Därför bar det av mot Gullabo för en dryg vecka.


Grillsession innan Strand Borgholm


Älgburgare med Port Salut, citronaioli, grönt och grillad majskolv.

Det är mer eller mindre ett sommarmåste att gå canackas på Söndagsstrand. Det gjorde vi med besked. Många kära återseenden och härligt häng.

En dags vila innan Emmabodafestivalen uppfylldes med ännu mer grillande. How I love it! Micke kom för lite samkväm och mat som uppvärmning innan den annalkande festivalarveckan.


Vildsvinslår, morot, steklök och ugnstorkad tomat


Anrättningen hottades upp med nyinköpta kondimenter. Fantastiskt!


Sörmlands Ädel med Ängöl-surdegsbröd

Som alla vet är det viktigt med god kosthållning innan man ska utföra något fysiskt påfrestande. Därför blev det en skön carb-laddning för Fredsson, Micke, lillebror & mig precis innan avfärden mot Emmaboda.


Kantarell, Pancetta, Spaghetti
4 pers

400 g spaghetti
100 g pancetta (eller bacon)
5 dl kantareller, rensade
1 schallottenlök
3 klyftor vitlök
50 g lagrad hårdost (vi tog brännvinsost för det fanns hemma. Ta va du vill som är salt, starkt och gott)
Gräslök
Persilja
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
4 äggulor

Dela kantarellerna i lagom stora bitar. Finhacka lök, vitlök och pancetta. Finriv osten. Separera äggen. Koka upp saltat vatten till pastan.

Lägg kantarellerna i en torr, vid och rätt djup stekpanna för att låta vätska dunsta bort från svampen. Allt ska ned i denna panna sen. Svetta pancetta, lök och vitlök på medelvärme med en bottenskyla olivolja i en annan kastrull. Tillsätt en generös klick smör till kantarellerna när de gått i pannan en stund.   Låt svampen absorbera smöret. Blanda ned pancettamixen i pannan, salta, peppra och låt gå en stund på låg värme medan pastan kokas al dente.

Finhacka persilja och gräslök. Ramslök funkar fint här med. Salta äggulorna med lite tryffelsalt om du känner för det. Det blir gott.

Häll av pastan, blanda ned i pannan och rör i osten. Blanda runt väl. Smaka upp, strö över örter och servera gärna med ett gott bröd. Öl och rödvin funkar också fint till. Det testade vi noggrant. Det var gott.

Efter att ha stökat runt på Rasslebygd och bokstavligen dansat sönder skor, strumpor och marken till allehanda euforisk elektronisk musik, druckit omänskliga mängder öl, dåligt vin och käkat medioker festivalmat var det dags att bita i det sura äpplet och åka upp mot Oslo igen. Med mig fick jag mor och far. Eller de lyckades få med mig i bilen, där jag sov i fosterställning i baksätet merparten av vägen upp. De hälsade nämligen passande nog på mig för ett par dagars turistande i tigerstaden.

I tisdags började jag således på mitt nya jobb. Tidigare omnämnt i bloggen, Restaurang Ni & Tyve är månaden ut min arbetsplats där jag står på kalla stationen. Hektiskt, svettigt, lärorikt och spännande.

Ett par smakprover på vad jag ansvarar för:


Räkor på brioche

Bjuder även på en artsy-fartsy suddig bild:


Gravlax, vit sparris, hovmästarsås och syrad lök

Bra mat på mysigt ställe och jag kan helt opartiskt rekommendera till ett besök when in Oslo.

Igår var det på tiden för den återkommande programpunkten Mat&Vin med Melina. En trevlig flaska Barbaresco hade stått och väntat på oss ALLDELES för länge. Detsamma gällde en bit älg som låg i min frys. Bam - mat stod på bordet.


Lågtempad älgryggbiff, citrusslungade sugar snaps & broccoli, smörstekta kantareller och rödvinsreduktion

Helt otippat resulterade detta i en utgång på Vulkan. Trivsamt värre och passande i och med en ledig måndag. En måndag som påbörjades på mitt första riktiga stammishak, Nighthawk Dinerför frukost. Det har blivit åtskilliga förmiddagar, eftermiddagar och kvällar där på några få veckor. Detta tack vare sina grymma burgare, mastiga milkshakes och överbra ölutbud. Aah, just det, deras drinkar är goda också.


Breakfast Burger och Blueberry Milkshake. Och Glad Grek.

Med detta tycker jag mig ha sammanfattat tomrummet rätt bra. Imorgon är en ny dag med ny meny på köket. Den ska piskas in i handleden, huvet och hatten.

Jag avslutar med ett bloggtips: http://tingsomirriterer.blog.se/
Ett bittert kollektiv som gör vardagsanalyser av ditten och datten.

Just det, some tunes också!
En av alla stökiga, bröliga, fantastiska urfuckningar på Emmaboda: Knife Party – Bonfire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar