Hemma hos min mor och far har vi goda grannar. Ett par av dessa goda grannarna, Magnus och Katarina, är lantbrukare och har både lamm och nötkreatur. Det senare är anledningen till detta inlägg. För en dryg vecka sedan födde en utav deras kor tvillingkalvar. Dessvärre var dessa dödfödda. En tragisk historia. Men inget ont som inte för något gott med sig. I och med kalvarnas för tidiga passering fanns nu en massa råmjölk till övers. Råmjölk är alltså den extra näringsrika mjölk som kalvarna diar på, eller kommer med första mjölkningarna efter kalvning. Den är riktigt gul, innehåller extra mycket fett, protein och mineraler. Den höga proteinhalten gör att råmjölken koagulerar vid upphettning, likt en äggstanning. Råmjölk får inte säljas i dagligvaruhandeln utan man måste mer eller mindre känna mjölkbonden i fråga för att komma över denna delikatess. Magnus hade alltså kommit förbi med en generös portion råmjölk och jag fick därmed nöjet att laga råmjölkspannkaka, eller kalvdans som det också heter, precis som min farmor brukade göra.
Jag ogillade länge råmjölkspannkaka som liten. Dess lite wobbliga konsistens, slående lik brûléepuddingens, var inte riktigt i min smak. Dum som jag var. Dock utvecklade sakteliga jag ett tycke för denna delikatess och idag älskar jag den. Därför blir jag extra glad när jag får laga det efter min farmors recept, till min fars glädje. Smaksättningen i denna version är kardemumma och bittermandel. Man kan byta den ut mot kanel eller vanilj, det blir också ljuvligt.
Farmor Ingrids Råmjölkspannkaka
1 liter råmjölk
5 dl standardmjölk
1 msk socker
1 nypa salt
1 tsk nymortlad kardemumma
1 bittermandel, finriven
1 dl skållad mandel, finhackad
Smör till formen
Låt svalna något och ät ljummen med en god sylt. Eller låt vila över natten och värm sedan upp försiktigt i ugn.
Denna kaka bakades till dans: La Fleur - Tjuvlyssnerskan
En fortsatt god måndag önskar jag er /P.B.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar