måndag 7 maj 2012

Good Stuff in the Philippines - Jonas födelsedag. Del 2/3

Den 23 februari var en stor dag. Då fyllde lill-grisen Jonas hela 26 svingamla år. Det var vi ju tvungna att fira.


Spänd_kille26


Är det ett ludet orange eluttag?


Det doftar...varmt.


Väl påbörjad gick paketöppningen undan. Papper och flott flög. 


EN HEL LITEN GRIS!


GRILLAD ÄR DEN OCKSÅ!


Harold, vår fixare och go-to-guy


Estelle döpte vi henne till.


Trancherande i full gång


Blodsoppa och leversås som tillbehör


Allt ska tas tillvara på, inget får slängas


Inte mycket kvar


Mätt födelsedagbarn - Slagen hjälte

Vad vi hade gett Jonas i födelsedagspresent var alltså en helgrillad spädgris, Lechon, som är en traditionell Filippinsk festmåltid. Grisen fylls med åter och åter av citrongräs, ibland vitlök och rostas långsamt, långsamt över glödande kol. Citrongräset gör det mjälla spädgrisköttet rätta genom att ge det lite parfym. Svålen blir riktigt härligt knaprig genom den långsamma rotisseri tillagningen. Med några knackningar på skinnet blev vi varse om att det var ett schysst crunch.

Vi ville dock ha lite mer fart på det hela så vi tillsatte lite chili och det fattades trots allt salt och peppar. Eftersom allt tas tillvara på i det Filippinska köket så görs tillbehören på inälvor och blod. En blodsoppa äts som förrätt, med nedmalt inkråm i och leversåsen har man till riset. Allt var gott, även om blodsoppan blev lite mycket efter ett tag. Men kött och öl i mängder gjorde den kvällen helt fantastisk.

Denna gris, döpt till Estelle dagen till ära, vägde ca 20 kg grillad och klar. Detta på fem pers var en mer än stadig måltid. Vi hade kött i ett par dagar efteråt. Det blev ett gäng ljuvliga pulled pork mackor kan jag meddela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar