lördag 5 maj 2012

En fredag i Valborgs efterdyningar

Lite trötta efter helgens/veckans åtaganden tänkte Melina & jag ta det lugnt över en liten middag.

Eftersom det var fredag tarvades det såklart först ostron och lite vitt. I detta fall ett svalt Moscadet.



Fine de claire ostron au natural

Syrad Rödlök
2 pers

1/2 rödlök
1/2 citron
ev. salt & peppar

Cutta rödlöken i vilken form du önskar. Vi valde finhackad, för det passar bättre till ostron. Tycker vi. Tryck över citronsaft. Låt stå minst 30 min. Smaka ev. upp med salt och peppar. Vi nöjde oss med lite Storm Tångsalt.


Desamma med syrad rödlök

Det går ju förvisso att leva enkom på ostron. Nästan iallafall. Men just idag var vi även sugna på något annat. Det blev kött, potatis och sås(plus annat). Vi var sugna på att grilla. Men med pissväder blev det istället en kompromiss: Liquid Smoke och en grillpanna i gjutjärn. BAM, problem solved!

Låtsasgrillad Entrecôte, rostade vita rotfrukter, ugnsbakad tomat, 
blanchade sockerärtor och ramslökshollandaise
2 pers
Tid: Svårt att beräkna. Lek, ha skoj och försök tajma såsen med köttet. Det är viktigast.

300 g hängmörad entrecôte, gärna närproducerad. Vi tog en Angus från Friskatorpet
1 tsk liquid smoke
2 tomater
3 potatisar
3 palsternackor
1/6 rotselleri
50 g sockerärtor
2 äggulor
300 g smör (cirka)
1/2 schallottenlök
1 lagerblad
4 krossade vitpepparkorn
1 dl vitt vin
lite citronsaft
20 g ramslök
Cayennepeppar/Tabasco
olivolja
salt, vitpeppar & svartpeppar


I väntan på tranchning, med ostron i munnen

1. Sätt ugnen på 125 grader. skär tomaterna i valfria former. Just idag blev det spontant och oproportionerligt. För det var jag sugen på. Lägg i form. Sprinkla flingsalt, nymald svartpeppar, olivolja och LITE socker på dem. Skjutsa in i ugnen. Låt vara där i 2-3 timmar beroende på lust och hur mkt tid du har. Ju lägre temp och längre tid, desto bättre. Bäst gillar jag 80 grader i 8 timmar. Det hanns inte med idag. Under tiden de är i ugnen kan du göra klart resten av preppen/springa en runda/städa ditt risiga boende(jag gjorde samtliga tre).

2. Ta ut köttet. Pensla på liquid smoke och rubba in svartpeppar. Låt ligga under tiden du gör annat vettigt.

3. Skölj och skala rotsakerna. Skär i jättefina bitar. Det finaste du kan. Eller helt spontant oproportionerligt. Jag gjorde det senare. Lägg i form, flingsalta, svartpeppra och olivolja kalaset.

4. När tomaterna är klara, ta dem, värmehåll och höj värmen till 200 grader och skjutsa in rotsakerna. Låt gå tills mjuka och gyllene. Tid beror på form på rotsakerna. Allt från 30-60 min.

5. Separera äggen. Lägg i en skål. Spara äggvitorna till något nyttigt. Som exempelvis en äggviteomelett till frukost. Det kommer behövas efter denna såsen.

6. Finhacka schallottenlöken. Låt sjuda ihop med vita vinet, lagerbladet, de finkrossade vitpepparkornen och en dash citronsaft. Låt under tiden smöret smälta försiktigt. Låt reducera tills vätskan nästan helt gått bort och in i löken. Plocka upp lagerbladet. Ställ åt sidan.

7. När smöret är helt smält, ställ åt sidan. Då får bottensatsen sjunka och salterna m.m. följer inte med. Vi vill åt det rena, gula smörfettet. Smöret ska alltså klaras. När det är klart, ställ åt sidan i kanna.

8. Rubba in köttet med salt och pensla med rapsolja. Hetta upp en gjutjärnspanna till förbannelse. Vi tog en grillpanna, så klart. Koka upp en kastrull med vatten

9. Stek köttet till medium/rare i pannan, med smör som blev över från klarandet. Använd fingrarna för att känna. Det finns massa tricks för det. Testa att känna med höger pekfinger på området mellan vänstra tummen och vänstra pekfingret. Där skåran slutar liksom. Känns köttet så är det ganska lagom. Eller så när köttets första droppe av saft tränger upp genom den ostekta ovansidan. Vänd då, och stek i 20 sek till. Eller googla fram valfritt eget trix. När köttet fått fin yta och är lagom klart, låt vila på tallrik i 10 min.

10. Ta skålen(som givetvis passar ovanpå kastrullen) med äggen i, häll en liten skvätt vatten(ca 1 tsk) i äggulorna, vispa ihop och ställ på vattenbadet. Tillsätt lökreduktionen. Vispa hela tiden. Tillsätt det klarade smöret, först droppvis och sedan i en liten stråle, under konstant vispning. Har du inte finstrimlat ramslöken vid det här laget, ser du till att någon annan gör det. Fortsätt med vispning och smörtillsättning tills uppnått önskad konsistens. Vänd då ned ramslöken, ta bort från värmen och smaka upp med salt, vitpeppar, cayenne eller tabasco(jag tog LITE av båda). Ställ på ljummet ställe.

11. Lägg sockerärtorna i ett durkslag och slå över kokande vatten. Lägg i skål, salta något. Kalas klart. 

12. LÄGG MEDANS MATEN ÄR VARM!



Försvinnande gott

Till detta dracks en riktig käftsmäll till rödpang från Spanien, Gran Clos. Riktigt mumsigt och passande till en bra köttbit som denna.


Melina med mat och dryck: Glad Grek

Efteråt blev det lite ost (Gruyere, Comté och Västerbottenost m Grön Tomatmarmelad), rött vin och en film på önskan från Jonas & Ralle. Den var urusel. Kevin Costner som en merman. Jag nickade av, till och från, mest hela tiden.

Dagens tune: Kimbra – Settle Down. Spela den på otillåtet hög volym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar