måndag 21 maj 2012

Krogbesök 2012 - Iggy's

När vi bestämt oss för att åka till Singapore var något av det första vi gjorde att kolla upp vilka restauranger vi skulle kunna besöka. En snabb check på Pellegrino-listan och valet föll på den högst placerade i Singapore, Iggy's med sin 27e plats av de bästa restaurangerna i världen. Inhandling av outfit (man har inte fancy-pants med sig på backpacker tur i Filippinerna) och en tripp till Hilton hotel och vi var där. En sedvanlig Dirty Martini till fördrink och vi satt spända av förväntan.


Varmvattendränkt handduk. För fräschören. Spexigt.


Kvällens meny


Vinlistan som vi, förutom Riesling och Malbec, gick igenom

Som på de flesta såna här middagar får man lite amouse bouche och så var även fallet här.


Nr. 1: Tempuraostron med wakame seaweed-omslag på rispuffar

Spännande, hade aldrig testat friterat ostron innan. Det gick an, jag menar det var ju svingott, även om det kan tyckas synd på en så fin råvara.


Nr 2: Tonfiskfilé med krysantemum på räkmaräng/kex
Tonfisksida/mage med svag wasabi på samma marängkex

Fantastisk sushi, fisken smälte i munnen. Mycket trevlig och gäckande konsistens på kexen.


Nr 3: Passionsfruktmaräng, ålparfait och frystorkad mussel- och passionsfruktjuice

En av de roligaste, mest spännande rätterna för kvällen. Den låter kanske mycket märklig men smakerna gick verkligen bra ihop.


Nr 4: Krabba på svartpepparchips
Mjölkkex med Vacherinkräm, syltlök och svart tryffel

Smakmässigt rena och goda toner. Iggy's version av klassikern black pepper crab överraskade och gav oss stora flin. Kexet var väldigt smörigt, krämen var god, inte mer, men syltlöken tyckte jag var mal placé. Det hade kunnat var bättre med honung. Men ändå, tryffel och ost - gott.


Nr 5: Kycklingvinge, äggula och svart tryffel

Hyfsat menlös amis. Snyggt med urbenad vinge, men själva rätten var flottig, smakade mest äggula och knappt tryffel.


Rätt 1: Laxsashimi, laxrom, sparrissorbet och vit tryffelpulver

Kvällens höjdare, helt sagolik rätt! Laxen var fantastisk, spännande och spexigt med tryffelpulver men det som slog oss med häpnad var sparrissorbeten. Helt ljuvligt!


Rätt 2: Abalon, pistaschcreme, olivoljerom, kronärtskockscreme, friterad jordärtskocka.

Abalon är en sorts mussla som de här har tillagat på två sätt. Ena biten snabbgrillad och den andra brässerad. Den grillade blev väldigt seg och inte alls kul. Den brässerade däremot var riktigt bra. Olivoljerom hade de gjort genom att droppa oljan i en speciell vätska. Innovativt och kul, men det blev för mycket olja till slut. 


Rätt 3: Sjöborre, gurka och spaghetti

Kvällens bottennapp får vi säga. Synd att misshandla en så väldigt god råvara som sjöborre. För den var visserligen god men i sällskap med en varm (alltid denna varma) gurka och plain spaghetti blev det ingen höjdare.


Rätt 4: Amadai, vita cannelloni bönor, jordärtskocka och svart Alba tryffel

Amadai är en fisk som tillhör aborrfamiljen. Den var riktigt fint tillagad, skinnet otroligt krispigt och det var bra med tryffel. Bönpurén var inte dum till. Definitivt en av de godaste fiskrätter jag ätit.


Rätt 5: Duvbröst, rödbetspuré, puylinser, syltad rödbeta och ängsyra

Sous-vide tillagad duva med perfekt färg funkade galant ihop med rödbetan. Men linserna hade man kunnat vara utan, de var verkligen ingen höjdare.


Rätt 6: Lychéesorbet, hallonspuma, hallon, blommor och avhängd gräddfil

Sorbeten var frisk och god, definitivt paco jet-körd. Men överlag kanske en väl tråkig dessert för att vara en restaurang i denna kalibern.


Rätt 7: Kokossorbet, hasselnötskaka med kokos, hasselnötscrunch, 
chokladpudding, hasselnötssås, kokospulver och riven muskot.

Jag är inget stort fan av kokos, men denna dessert slog mig med häpnad. Helt strålande kombinerat. Man blev barnsligt glad av en sån här rätt. Till drack vi en sherry, Pedro Ximenez San Emilio.


Petit Fours: Ölchoklad, kola, hallonmacaron, jordgubbsmarshmellow, 
svart vinbärs-jello och mörk choklad

Sött och gott, men inget häpnadsväckande, till kaffet.

För att summera detta besök så kan man säga att det generellt var matlagning på världsklassnivå. Men, och detta är mycket viktigt att poängtera, servicen var oduglig. Vi hade tre olika servitörer under kvällen och fick oftast in vinerna vi beställt till var rätt efter att maten kommit in, vilket var det största minuset. Men förutom det gick vi nöjda därifrån.

Välj er egna favoritreferens: Iggy Pop – Lust For Life eller Iggy Azalea - My World

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar