söndag 13 maj 2012

Home Turf - Lugna gatan i Gullabo

Efter en intensiv tripp med mycket intryck och mycket skoj i Oslo bar det av mot hemtrakterna. Ett gemytligt examensfirande på Västerport i Kalmar först och sedan hem mot skogarna. Det blev brännande av ris, skräp och stuff på vårbål som välkomnande. 


Mor & Hund

Med ett lätt strilande vårregn blev det en promenad i skogen med en välvuxen Rambo. Det smakades på harsyra, späda granskott och små blommor. Skönt att vara i skogen igen.


Nyplockad ramslök

Med ungefär en ICA-kasse med ramslök hemma var det givet att låta kvällens middag få gå i denna skogsvitlöks tecken.

Grillad gris med potatis, sallad och sås
Tid: 1+1 h
4 pers

BBQ-marinerad fläskfilé
1 fläskfile, ca 600 g
2 tsk fänkålsfrön
2 kryddnejlikor
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
1 stor msk paprikapulver, gärna rökt
4 vitlöksklyftor
1,5 dl Heinz chilisås
6 msk balsamvinäger
1 apelsin, zest och saft
1 tsk worcestersås
1 tsk Liquid Hickorysmoke
Några stänk tabasco 
Salt & nymald svartpeppar

Rostad potatis
12 potatisar
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar

Svensk tzatziki 
3 dl grekisk yoghurt
0,5 gurka
2 vitlöksklyftor
0,5 citron, zesten
10 blad ramslök
Salt & nymald svartpeppar

Röd sallad
10 Romanticatomater på kvist
0,5 röd spetspaprika
1 liten rödlök
10 blad ramslök
1 dl kallpressad rapsolja
0,5 citron, saften
Salt & nymald svartpeppar

Grisen del 1: Marinad
1. Stöt fänkål, timjan och kryddnejlikor till fint pulver. Finhacka vitlöken. Blanda ihop med resten av kryddorna.
2. Riv apelsinzest, pressa dess saft och blanda sedan ihop allt UTOM salt & peppar
3. Lägg ned fläskfilén i marinaden. Se till att den är täckt. Låt stå minst en timma. Gärna hela dagen.

Greksås med svensk twist
1. Riv gurkan på grova sidan, lägg i durkslag, salta och blanda runt. Det ska vätska ur sig. Tar omkring en timma.
2. Riv vitlöksklyftorna fint och finstrimla ramslöken. Blanda ihop med yoghurten, gurkan och citronzesten. Smaka upp med salt och peppar. Det ska inte vara så mycket utav de tu.
3. Låt stå i kyl ett tag tills servering.


Ny leksak
Grisen del 2: Grillning
1. Rumstemperera fläskfilén i ca en timma. Torka av marinaden. Se till att grillen har fin glöd på ena halva och ingen kol alls på andra sidan. Let's do some indirekt grillning.
2. Salta och peppra köttet. Bryn det runtom över glöden. Det ska få bra med färg, men inte brännas.
3. Lägg köttet på andra sidan grillen där det inte finns någon glöd. Stick in en termometer i den tjockaste delen av filén. På med locket och låt gå tills tempen är 65 grader. VILL MAN, så kan man röka till den lille grisen. Det gjorde jag. Gick ut till vedstapeln och letade upp lite flisor och stickor av al. Det slängde jag på glöden efter bryningen och lät gå under tillagningen. Det ryker utav helvete men gott blir det.
4. När köttet kommit upp i 65 grader, tar man av det från grillen och låter vila i ca 20 min. 
5. Tranchera köttet. Salta och peppra på snittytan.

Note: Ta inte ur termometerstickan med fingrarna. Det är varmt inuti en grill. Så ni vet. Eller om man vill ha coola scars på fingrarna kan man göra det. 



En bit gris

Potatis
1. Skär potatisen i 1-1,5 cm skivor.
2. Smörj en form med olja. Lägg skivorna i enkellager. Ringla över olja, salta, peppra och blanda runt. Hyvla över smör.
3. Sätt in i 200 graders ugn. Rör om då och då. Låt gå till genomklara och fått fin gyllene färg. Sker detta innan allt annat är klart, låt stå på eftervärme.

Sallad & dressing
1. Skölj grönsaker. Skär löken i fina ringar, paprikan och tomater efter behag. Finstrimla ramslöken.
2. Blanda ihop.
3. Vispa ihop rapsolja, citronsaft, salt och peppar i en skål. Häll på först precis innan servering. 
4. Blanda ihop.


Äta? Ät!

Nu kanske det inte är optimalt med Amarone till denna anrättning. Men det fanns hemma, bjöds på och jag tycker det är jävligt gott. Så, niggahs please, det fick bli så och blev bra så!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar