lördag 21 april 2012

En fredagskväll, en bra sådan.

Igår var det ju fredag. Det brukar firas. Jag gjorde ett TOEFL-test i Malmö under dagen. Med det klart fanns det ytterligare en anledning att fira och det påbörjades direkt. Sara mötte upp för lunch på Atmosfär och sen en shoppingrunda som hette duga.


Tokyo Food av Bjärke, Frost & Frost

Väl hemma hade jag fått paket i brevlådan. En vinst från Taffel. Tack för det!

Inspirationssnack med Fredrik ledde till att hans gamla köttkvarn fick åka fram och vi gjorde hamburgare.
Men först var vi ju tvungna att göra lite tilltugg till ölen under matlagningen.


Flambering på gång

Cashewnötter med sting x2

Chili & Lime

Cashewnötter
Chiliflakes
Pikant Paprikapulver
Flingsalt
Farinsocker
Svartpeppar
Limesaft


Oregano & Vitlök

Cashewnötter
Torkad vitlök
Oregano
Flingsalt
Farinsocker
Svartpeppar
Brandy

Mängd är godtyckligt. Använd dina smaklökar.

Poff!

Smält lite socker i en panna. Blanda ner kryddorna och sedan nötterna. Rör runt så alla nötter täcks. Deglacera med vätskan, när det gäller brandyn - flambera den, och låt vätskan dunsta bort. Låt svalna och servera.



Done!


Underhållning under matlagning

  
Riktigt goda jävla burgare

Tid 1 h
6 pers

1,5 kg högrev. Välmarmorerat
3 pkt bacon
Salt & svartpeppar
Smör & Rapsolja

Levainbröd
Isberg
Ruccola
Morbier
Bifftomat
Rödlök
Gurka/Saltgurka
Ketchup
Senap med sting i. Vi valde skånsk, grov & stark. Såklart.


En bra bit högrev, lite Morbier och en Fredrik i bakgrunden

Kör först bacon på 200 grader i ugnen så det blir genomlagat. Spar fettet i en skål och låt både fettet och bacon svalna. Lägg isberg och ruccola i isbad.

Pass opp ungar!

Mal köttet på grova skivan. Mal baconet också. Blanda samman köttet, bacon, baconfett, salt och peppar. Smaka av. Forma burgare.


Burgare på grillpannan

Hetta upp en panna med smör o rapsolja. Bryn på rätt hårt så det blir en yta. Gillar du din ost smält på din burgare lägger du ostskivor på burgarna nu. Annars inte. Låt gå klart i ugnen på 120 grader, ca 10-15 min. De ska vara medium-rare. Känn o tryck lite på dem med jämna mellanrum.

Låt isberg och ruccola få torka. Fixa resten av tillbehören. Rosta levainbrödet lite lätt. Montera burgarna.


Done

Njut. Gärna med en svinkall, blaskig lager eller ett gott rödvin.

Det en grabbkväll som heter duga. Att det sen blev han, jag och fyra brudar som käkade dessa godsaker var en annan femma. T-bar på det och vi hade firat in fredagen med bravur.


Ramslökskorv

 Schysst frukost en dag som denna. Det var behövligt.


Filippinsk rom och skånska chips. 

Nu bär det av mot Bloom in the Park med Henrik och Johan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar