måndag 23 april 2012

Nässlor och Ägg - En vårig och kvick lunch

Vårsolen har tittat fram här i Lund och man blir inte lite sugen på att dra ut på promenix i den. Det är en anledning till att en snabb lunch passar bra då ju.

Snart går det nog fint att plocka egna, späda nässlor och göra soppa på men i väntan på dem tog jag upp en liten påse ur frysen med blancherade nässlor från förra året. Nackdelen med det är att det inte riktigt blir lika aptitlig färg på soppan. Men gott blir det. Resultatet blev som följer:

Nässelsoppa med pocherat ägg

Tid 30 min
2 pers

Soppan

2 dl nässlor, blancherade och finhackade
2 dl vitt vin, torrt
5 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 schallottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk fänkålsfrön
Smör
Salt & nymald vitpeppar

2 ägg
vitvinsvinäger

1. Rosta fänkålsfröna i torr panna. Mortla dem.
2. Finhacka schallotten och vitlök.
3. Fräs lök och vitlök i en klick smör utan att det tar färg. Tillsätt nässlorna när löken mjuknat.
4. Deglacera med vitt vin. Låt koka ett par minuter
5. Tillsätt kycklingbuljongen. Låt koka 5 min till.
6. Ner med grädden och creme fraiche. Sänk nu värmen och låt sjuda tills önskad konsistens. Mixa igenom den med en stavmixer.
7. Smaka upp med salt, vitpeppar och ev. en nypa socker.

Ägget

1. Låt vatten sjuda upp i en vid gryta. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger och en nypa salt.
2. Knäck äggen i varsin skål. Vispa en virvel i vattnet och stjälp försiktigt ned ägget i virveln.
3. Vattnet får inte koka, utan låt det sjuda i 2-3 minuter beroende på hur flytande gula du vill ha.
4. Ta upp med hålslev och låt torka lite på papper.
5. Ta gärna lite tryffelsalt på ägget när det är i soppan. Det blir gott, jag lovar.


Kanske inte den snyggaste rätten nånsin men, goddamnit den var god

Servera gärna med ett gott bröd till.

Nu: Business time!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar